Nålebehandling i fysioterapi
Velkommen til faggruppen for nålebehandling i fysioterapi
Vi er en arena for løpende klinisk kvalitetsutvikling, yrkesutvikling og utvikling av klinisk virksomhet. Vi utvikler legitimitet for fagfeltet og jobber for en sterk vitenskapelig orientering og tilnærming til fagfeltet. Vi har som formål å innhente, vurdere og formidle teoretisk og praktisk kunnskap om sensorisk stimulering med nåler, inkludert kunnskap om håndtering av smerter på et forskningsbasert og internasjonalt nivå.
Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for nålebehandling i fysioterapi fremmer og formidler kunnskap om fysiologiske virkningsmekanismer ved sensorisk stimulering med nåler, og fungerer som et faglig nettverk for kvalitetssikring og fagutvikling. Faggruppen jobber aktivt for å styrke fagfeltets legitimitet ved å formidle vitenskapelig grunnlag for nålebehandling i fysioterapi, og tilstreber å være en premissleverandør av kurs med høy faglig kompetanse.
Faggruppestyret består i dag av fem medlemmer og to varamedlemmer.
Faggruppens kursutvalg består av tre medlemmer.
Norsk Fysioterapeutforbund har definert en anbefalt minimumskompetanse for å forsvarlig kunne bruke nåler i fysioterapi, med omfang på 100 kurstimer. En fysioterapeut som bruker nåler til behandling av smerter og dysfunksjon knyttet til muskelskjelettsystemet skal kunne:
- Differensiere mellom akutte og kroniske smertetilstander teoretisk og klinisk
- Redegjøre for og diskutere smertemodeller og smertehemmende systemer med utgangspunkt i nevrofysiologisk kunnskap
- Redegjøre for kontraindikasjoner og bivirkninger ved bruk av nåler og gjenkjenne når nåler er kontraindisert gjennom klinisk undersøkelse
- Sette nåler på indiserte steder på en presis og trygg måte
- Håndtere nåler på en sikker og hygienisk måte
- Utføre en utvidet muskelskjelettundersøkelse, kunne sette diagnose og velge indiserte tiltak basert på funn.
Faggruppen har utviklet to nye kurs med mål om å forbedre opplæringen av fysioterapeuter som benytter nåler i sin praksis, samt øke interessen for å integrere nålebehandling i fysioterapi som en valid terapeutisk metode. Dette gjøres blant annet ved å tilby kurs av høy faglig kvalitet hvor deltagerne får et oppdatert teoretisk og vitenskapelig fundament og praktisk trening under veiledning. Sentralt i kursene er moduleringen/stimuleringen av nervesystemet som utføres med bruk av nåler og strøm.
Sammen vil kursene gi et fullverdig teoretisk og praktisk verktøy for å kunne undersøke og behandle pasienter med nevromuskulære dysfunksjoner og ulike smertetilstander ved bruk av nåler ut fra gjeldende vitenskapelig kunnskap.
Introduksjon til nålebehandling i fysioterapi
Dette kurset er for deg som ønsker å komme i gang med nålebehandling i din fysioterapipraksis for første gang, men også for terapeuter med tidligere erfaring fra nålebehandling som ønsker å få faglig påfyll og kjennskap til en annen tilnærming enn den man kjenner fra tidligere.
I løpet av kursets tre dager vil deltagerne under veiledning få praktisk trening i nålestimulering. Herunder vil det blant annet utprøves påføring av strøm på nålene med elektorapparat og manuell punktering ("dry needling").
Med faggruppens ønske om å trekke inn mer nevrologisk kunnskap i nålebehandling, og knyttet til begrunnelser for hvordan nålene kan brukes til å påvirke det perifere og sentrale nervesystemet, beskrives metoden som en nevromodulasjonsteknikk. Kurset gir i det henseende en teoretisk og praktisk innføring om emnet samt en terapeutisk forklaring av virkningen av nålebehandling i samsvar med gjeldende vitenskapelig kunnskap.
Videre er det viktig for faggruppen å legge til rette for at deltagerne tilegner seg praktiske og teoretiske ferdigheter for å kunne gi nålebehandling på en trygg, effektiv, skånsom og korrekt måte. Sentrale temaer på dette området er:
- Teoretisk kunne differensiere mellom kroniske og akutte smertetilstander.
- Teoretisk kjenne til ulike smertemodeller og smertehemmende systemet.
- Øke den anatomiske kunnskapen og forbedre den metodiske palpatoriske forståelsen.
- Kunne implementere en fysioterapeutisk grunnundersøkelse med formålet å kunne sikre en helhetlig vurdering av pasientens tilstand og behov som grunnlag for en målrettet og individualisert behandlingsplan.
Etter kurset vil deltakerne ha tilegnet seg tilstrekkelig teoretisk og praktisk kunnskap om nålebehandling i fysioterapi for trygt å kunne starte opp med undersøkelse og behandling av enkelte nevromuskulære dysfunksjoner og ulike smertetilstander som man møter hos pasienter i sin egen praksis.
Grunnkurs i nålebehandling i fysioterapi
Grunnkurset bygger videre på metodikken man får kjennskap til i introduksjonskurset og er sterkt anbefalt til fysioterapeuter som ønsker et fullverdig og praktisk verktøy til å undersøke samt behandle pasienter med et bredt spekter muskelskjelettsmerter og nevromuskulære dysfunksjoner.
Kurset består av fire ulike deler hvor det legges vekt på undersøkelse og behandling av ulike kroppsområder ut fra en økt muskelskjelett- og nevroanatomisk kunnskap samt forståelse. Deltagerne vil da kunne utvikle ferdigheter til å avdekke lokal patologi, segmentale diagnoser, nervekompresjonssyndomer og smertetilstander i de ulike kroppsområdene basert på bred teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter. Etter å ha gjennomført hver del vil deltakeren ha kompetanse til å anvende nåler basert på undervisningen.
Sentrale temaer på del 1 - Columnas patologi og hvordan vi kan modulere disse ved hjelp nålebehandling med strøm. Har trekkes frem smerteområder fra hodet og nakkesmerter, thorax/dorsal smerte, korsryggsmerter, og sakrale eller sakro-bekken/sakro-iliaca plager.
Sentrale temaer på del 2 - Undersøkelse og behandling av patologi i scapulo-thoracic regionen og overekstremitetene
Sentrale temaer på del 3 - Undersøkelse og behandling av patologi i lumbosakrale regionen, bekkenområdet og underekstremiteten
Sentrale temaer på del 4 – Repetisjon, integrering av nålebehandlingen i klinisk praksis og implementering av behandlingsprotokoller.
Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for nålebehandling i fysioterapi holder sitt årsmøte tirsdag 5. mars 2024 kl. 19.30.
Årsmøtet holdes på Teams. Det er kun for medlemmer av faggruppen, og er gratis. Medlemmer som ønsker å delta, må melde seg på, via en lenke som blir sendt ut per e-post.
Årsmøtet behandler blant annet faggruppens innkomne saker, kontingent og valg til verv.
Innmelding av årsmøtesaker: Faggruppens medlemmer har rett til å få behandlet en sak på årsmøtet. Saker til årsmøtet må meldes skriftlig til styret, og det bes om at saker som meldes inn, er nøye formulert og grundig redegjort for.
Frist for innsending av saker til årsmøtet er torsdag 8. februar. Saker sendes til faggruppens styre: nalebehandling@fysio.no.
Bli medlem?
Som medlem i faggruppen kan du påvirke utviklingen av ditt eget fagfelt.
Som medlem i faggruppen får du nyhetsbrev med oppdateringer, tips til artikler samt kollegers innspill.
Vi har et eget forum på Facebook og vårt eget tidsskrift.
Du må være medlem i Norsk Fysioterapeutforbund for å bli medlem i faggruppen.
Som medlem i en faggruppe bidrar du til utvikling av faget
Kontaktinformasjon: nalebehandling@fysio.no
Ønsker du å melde deg ut av faggruppen? Utmelding må skje skriftlig til medlem@fysio.no, og gjennomføres kvartalsvis. Du vil motta en bekreftelse fra oss når utmeldingen er registrert.
Mobil: 476 33 975 ⎢ E-post: erlend.hauge@gmail.com
Mobil: 917 06 538 ⎢ E-post: oyvind@tromsofysioterapi.no