Verdens ryggdag

Det er mange myter i befolkningen vedrørende ryggplager og siden 16. oktober er Verdens ryggdag, tenkte vi at det var på sin plass å knuse noen av disse mytene.


Vond rygg er fortsatt den enkeltlidelsen i helsevesenet som ”plager flest og koster mest”. Det er blant muskel- og skjelettplagene den hyppigste årsaken til sykefravær og uførhet. I global sammenheng er korsryggsmerter viktigste enkeltårsak til antall år med redusert funksjonsevne og det finner sted rundt 2 millioner ryggrelaterte konsultasjoner i Norge hvert år.

Det er imidlertid mange myter i befolkningen vedrørende ryggplager. Disse mytene er både direkte og indirekte årsak til omfanget av hvordan, og til hvilken grad, ryggplager preger folks liv og kostnadene knyttet til det. Forskningen på ryggplager og underliggende årsaker til smerte har hatt stor framgang de siste årene, og utfordrer utbredte oppfatninger rundt tilstanden som synes å plage så mange. 

Har du vondt i ryggen, anbefaler vi å lese det myteknusende blogginnlegget 15 ting du ikke visste om ryggsmerter, som fysioterapeut Lennart Bentsen skrev på Fysioterapeutens nettsider i desember i fjor.