Kompetansemål for å bli spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi
En spesialist i barne – og ungdomsfysioterapi har inngående kunnskap om barns bevegelsesutvikling og om barns kognitive -, sosiale – og emosjonelle utvikling som grunnlag for å undersøke, vurdere og gjennomføre helsefremmende og forebyggende tiltak, og tilpassede trenings -/behandlings-/habiliteringstilbud på individ - og gruppenivå.
For å bli spesialist må du ha en masterutdanning, enten fysioterapifaglig eller helsefaglig. I tillegg må du ha to års praksis i spesialistfeltet, tatt på hvilket som helst tidspunkt etter autorisasjon, samt ett eller to års veiledet praksis i spesialistfeltet, tatt etter masterutdanning, og et 24 timers nettbasert kurs i veiledning. Gjennom dette skal du dokumentere at du har nådd kompetansemålene for spesialiteten. For nærmere beskrivelse må du lese hele teksten under.
For å bli spesialist må du ha en masterutdanning, enten fysioterapifaglig eller helsefaglig. I tillegg må du ha to årsverk i spesialistfeltet, tatt på hvilket som helst tidspunkt etter autorisasjon. Du må også ha ett eller to års veiledet praksis i spesialistfeltet, tatt etter masterutdanning, og et 24 timers nettbasert kurs i veiledning. Gjennom dette skal du dokumentere at du har nådd kompetansemålene for spesialiteten.
Følgende 5 vilkår må være oppnådd for å kunne bli spesialist i NFF:
- Norsk autorisasjon som fysioterapeut
- Fysioterapifaglig/helsefaglig mastergrad (120stp)
- Praksis
- Kompetansemål
- Nettveiledningskurs for spesialister
Beskrivelse av kompetansemål:
En spesialist i barne - og ungdomsfysioterapi:
- Redegjøre for barn og unges vekst og utvikling.
- Beskrive de vanligste tilstander/skader/funksjonsforstyrrelser hos barn og unge.
- Redegjøre for barns bevegelsesutvikling, og kartlegg barnets ressurser for utvikling og læring på en systematisk og individuelt tilpasset måte.
- Analysere ulike hvilke faktorer som gir risiko eller er beskyttende for barn og unges utvikling og helse på individ -, oppgave- og miljønivå.
- Vurdere relevans og gyldighet av aktuelle kartleggingsverktøy, undersøkelsesprosedyrer og tester, og kan nyttiggjøre seg disse.
- Planlegge, gjennomføre og evaluere målrettede tiltak som kan påvirke barn og unges funksjon, aktivitet og deltagelse.
- Formidle kunnskap om samspill, tilknytning, kommunikasjon og veiledning i møte med barn, unge og deres omsorgspersoner.
- Samhandle med barn og unge på en respektfull, forutsigbar og aldersrelevant måte slik at de opplever trygghet, forståelse og medbestemmelse.
- Redegjøre for intervensjoner som fremmer styrket selvfølelse, god psykisk helse, og gode kropps – og mestringsopplevelser hos barn og unge.
Samarbeid og veiledning:
- Redegjøre for aktuelt lovverk og avtaler som påvirker og regulerer barns rett til helsetilbud og gode oppvekstsvilkår.
- Samarbeide med omsorgspersoner, fysioterapeuter og andre samarbeidspartnere i tverrfaglige team.
- Utarbeide og følge opp individuelle planer som bidrar til å styrke barnets muligheter for funksjon, aktivitet og deltakelse.
- Drøfte hvordan en kan arbeide helsefremmende og forebyggende på systemnivå.
- Gjøre rede for kompetansesenter og ressurser for familier til barn med sammensatte utfordringer.
Fagutvikling:
- Innhente ny forskningskunnskap innenfor fagfeltet og systematisere erfaringer som grunnlag for å utvikle egen fagutøvelse.
- Formulere faglige problemstillinger og bidra til evaluering og nytenkning innenfor fagfeltet barn- og ungdomsfysioterapi
Krav til praksis:
Det kreves 3-4 år praksis innenfor spesialistområdet, hvorav 1-2 år skal være veiledet (avhengig av type mastergrad). For utdypet beskrivelse av veiledet praksis, se veiledningsheftet: ”Veiledet spesialistpraksis i ny spesialistordning”.
Utover de generelle kravene, gjelder følgende for spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi:
Praksissted og hospitering:
Godkjent spesialistpraksis kan gjennomføres i:
- primærhelsetjenesten med undersøkelse, behandling og helsefremmende og forebyggende arbeid (f.eks på helsestasjon, i barnehager og skoler), og/eller
- spesialisthelsetjenesten (2./3. –linje) med undersøkelse og behandling ( på sykehus på f.eks nyfødt intensiv, barneavdeling sengepost, barneavdeling poliklinikk, habiliteringstjenesten, BUP, og /eller ved kompetansesenter)
I spesialistpraksisen skal det også inngå hospitering på et annet tjenestenivå enn hvor man jobber til daglig, dersom du forøvrig gjennomfører spesialistpraksis på ett og samme arbeidssted
- Alt. II a: minimum 2 uker
- Alt. II b: minimum 4 uker
Tellende spesialistpraksis MÅ inkludere erfaring med disse fagområdene:
- Nevrologi (undersøkelse/behandling av barn med nevrologiske plager/lidelser)
- Ortopedi (undersøkelse/behandling av barn med ortopediske plager/lidelser, undersøkelse/behandling av barn som har gjennomgått ortopedisk kirurgi og tilpasning av ortopediske hjelpemidler)
Veiledning:
Veiledningen kan gjennomføres både individuelt og i gruppe, der kravet er at minimum 2/3 skal være individuell veiledning. For alternativ II a betyr det min 20 timer (av 30 t) individuell veiledning, for alternativ II b 40 timer (av 60 t).
I tillegg er det et krav om å gjennomføre et 24 timers nettbasert veiledningskurs.