Starte opp virksomhet
Kort veiledning med sjekkliste for fysioterapeuter som vil starte opp praksis som selvstendig næringsdrivende.
Dette må du huske på når du starter opp din praksis:
- Du må melde fra til kommunen at du starter en helsetjeneste, jf. helsepersonelloven § 18. Skriv gjerne noe om hvilket tilbud du starter.
- Oppføring i register:
- Enhetsregisteret er et register som inneholder samtlige norske foretak med et organisasjonsnummer. For å stifte et enkeltpersonforetak og få et organisasjonsnummer må du derfor registrere deg i enhetsregisteret. Oppføring i enhetsregisteret er gratis. https://www.brreg.no/bedrift/samordnet-registermelding/.
- Foretaksregisteret er et tilknyttet register til Enhetsregisteret, og inneholder mer utdypende informasjon om foretakene, som for eksempel aksjekapital og vedtekter (aksjeselskaper) og ansvarsforhold. Om du skal ha mer enn fem ansatte eller drive med salg av innkjøpte varer, må du også registrere deg i foretaksregisteret. https://www.brreg.no/bedrift/samordnet-registermelding/.
- Når det gjelder merverdiavgift (mva), må du registrere deg i mva-registeret dersom du har salg over kr 50 000 per år. Les mer her: https://www.altinn.no/starte-og-drive/skatt-og-avgift/avgift/merverdiavgift/
- På altinn.no finnes mange skjemaer og mye nyttig info i oppstartsfasen, for eksempel etablererguiden: https://altinn.no/starte-og-drive. Skal du drive egen fysioterapivirksomhet uten driftstilskudd, se også artikkel med tips og gode råd (første gang publisert i Fysioterapeuten nr. 1-2018).
- Det finnes en rekke ulike selskapsformer for å drive fysioterapivirksomhet. I praksis er det tre hovedformer som er aktuelle ved valg av organisering av fysioterapivirksomhet: enkeltpersonforetak, aksjeselskap og ansvarlig selskap. NFF har laget to artiklene som gir deg nærmere veiledning i valget av selskapsform, se herhttps://fysio.no/Forbundsforsiden/Jus-arbeidsliv/Naeringsdrivende/Valg-av-selskapsform
- Du må betale avgift ("tilskudd") til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) om du ikke har driftstilskudd. Les mer om tilskuddsplikten på NPEs informasjonssider for fysioterapeuter. Se også NFFs forbundsnettsider under "Spørsmål og svar/Næringsdrivende".
- Forsikring: Som medlem i NFF har du en forsikringspakke som omfatter liv, uførhet, kritisk sykdom, ulykke og ID, med mindre du har reservert deg mot NFFs obligatoriske forsikring. Du bør også vurdere ditt behov for tilleggsforsikringer, særlig sykeavbruddsforsikring og tjenestepensjon. Husk at du som selvstendig næringsdrivende ikke har noen arbeidsgiver som sparer til din pensjon, og heller ingen som dekker dine utgifter hvis du blir syk. NFFs forsikringskontor kan gi deg individuell veiledning her: https://www.fysioforsikring.no/.
- Elektronisk pasientjournal (EPJ): Du må ha et elektronisk pasientjournalsystem (EPJ), jf. forskrift om pasientjournal § 12. Det finnes flere EPJ-leverandører på markedet som leverer til fysioterapeuter, men Promed/PasientSky, Physica, Extensor, EG Hano og Arko er kjente leverandører for fysioterapeuter. Ved valg av EPJ er det viktig at systemet følger norm for informasjonssikkerhet og personvern i helse- og omsorgstjenesten. Informasjon om hva du bør passe på, finner du under "Spørsmål og svar".
- Du må ha en betalingsløsning. Du kan for eksempel vurdere om Vipps eller Izettle kan passe til din virksomhet. Når det gjelder nærmere informasjon om hvilke krav som stilles til en betalingsløsning, se artikkel om kassesystem/kontantkasse.
- Helfo: Dersom du har driftstilskudd, må du inngå avtale med Helfo: https://helfo.no/
- Norsk Helsenett: Tilkobling til Helsenettet er frivillig for fysioterapeuter uten driftsavtale med kommunen, men det er et uttalt politisk mål at det fremtidige helsevesenet skal være basert på elektroniske meldinger, og det er viktig at fysioterapeuter følger med i denne utviklingen. Se Norsk Helsenetts veileder for elektronisk meldingsutveksling når det gjelder hvordan dette fungerer, og hvilke krav som stilles før sensitiv pasientinformasjon kan sendes elektronisk. Fysioterapeuter med driftstilskudd må være tilkoblet Helsenettet for innrapportering av oppgjørskrav/egenandelsopplysninger til Helfo, og kan utløse egne takster. For mer informasjon se forskrift om stønad til dekning av utgifter til fysioterapi m.m og Helfo sine sider: https://helfo.no/
- Internkontroll er obligatorisk. Du kan lage internkontroll selv, finn skjemaer her: Næringsdrivende > Internkontroll.
NFF har også inngått en avtale med Trinnvis, et elektronisk internkontrollprogram. Trinnvis varsler deg om nye og endrede lovkrav og fordeler internkontrolloppgavene i praksisen. NFF-medlemmer får 30 % rabatt. Se mer her: Næringsdrivende > Internkontroll.
- Markedsføring er et lovlig, godt og for mange et nødvendig virkemiddel. Les mer om markedsføring.
- Organisering av fysioterapivirksomhet kombinert med annen virksomhet krever et tydelig skille. Se eget notat om slik kombinasjon.
- Personvern og informasjonssikkerhet: Se vår temaside Personvern, informasjonssikkerhet og internkontroll.
- Informasjon om etableringslån tilbys av mange banker og kommuner, men Innovasjon Norge har også forskjellige tilbud. Informasjon om offentlige anskaffelser finnes på Doffin. Nav tilbyr i visse tilfeller også dagpenger ved oppstart av egen virksomhet, se https://www.nav.no/no/person/arbeid/sykmeldt-arbeidsavklaringspenger-og-yrkesskade/sykepenger/sykepenger-til-selvstendig-naringsdrivende-og-frilansere.
- Leie av lokale: Se gjerne noen tips i https://fysio.no/Forbundsforsiden/Jus-arbeidsliv/Artikler-fra-Fysioterapeuten/Huskeliste-ved-leie-av-lokale.
- Anbudsmateriale: NFF har utarbeidet en veileder og en mal for anbud på tiltak innen avklaring, arbeidsrettet rehabilitering og/eller oppfølging.
- Regnskap: Du bør vurdere å benytte regnskapsfører til virksomheten. Mange klarer seg uten, men kanskje kan det være ekstra nyttig å ha profesjonell hjelp de første årene, til man eventuelt kan ta over selv? Når det gjelder regnskapsprogram, kan du vurdere Tripletex og X ledger.
NFF har også inngått en medlemsfordelsavtale med regnskaps- og revisjonsselskapene Norway Accounts og Sirkel Revisjon. Gjennom kurs, veiledning og annen informasjon om regnskap, skatt og avgift bidrar NFF til oppdatert kunnskap blant medlemmene på disse områdene. Les mer om dette: https://fysio.no/Forbundsforsiden/Jus-arbeidsliv/Naeringsdrivende/Regnskap-og-skatt.
- Se også øvrige medlemsrabatter til private eller profesjonelle formål, herunder pengeinnkreving og kontorrekvisita, oppført under "Medlemstilbud" her: https://fysio.no/Forbundsforsiden/Medlemskap.
- NFFs kontaktperson: Du bør opprette kontakt med NFFs kontaktperson i din kommune, slik at du kan bli orientert om det som skjer blant fysioterapeutene og i forholdet til kommuneadministrasjonen. Se informasjon om kontaktpersonrollen.
- Kurs: Vi anbefaler alle selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter å ta NFFs tredagers gratis kurs på Ullevaal Stadion. Kurset arrangeres hvert år i oktober måned. Målgruppen er både næringsdrivende med og uten tilskudd. Her blir det gjennomgang av rammevilkår og øvrige tips til driften, samt muligheter for å utvide nettverket.
Kontaktperson
Anne Kristine Jarbo er kontaktperson i NFFs sekretariat for medlemmer som er selvstendig næringsdrivende uten driftstilskudd.